Menu

Treść

Nawigacja

Treść

Tradycyjny polski miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Grodzisku

 
vc2tnMeCLVy+MHofowNRg1cGeo3aYzdm9yJZnEaqEFF2QthSm9OplAZ0ZlUDOr64Ju0YU5w+6fYILW3wJxpdOoH+H8AbqbKmm4+zAAAAAElFTkSuQmCC
 
Składniki:
 
- Ciasto
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
3 jajka 🥚🥚🥚
4 łyżki miodu 🍯🍯🍯🍯
1/2 kostki masła 🧈
2 łyżeczki sody 🥄🥄
 
- Krem:
700 ml mleka 🥛
10 łyżek kaszy manny 🥄
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła 🧈
 
Wykonanie:
🍰 Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, podziel na cztery równe części.
🍰 Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj cienko porcję ciasta, włóż do formy, nakłuj widelcem.
🍰 Piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
🍰 Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe porcje ciasta.
🍰 W 200 ml mleka rozmieszaj kaszę mannę. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka dodaj kaszę i gotuj.
🍰 Masło zmiksuj na puszystą masę, dodawaj po łyżce wystudzoną kaszę mannę.
🍰 Produkty muszą się połączyć na gładki krem.
🍰 Blaty ciasta okrój na brzegach aby powstała posypka. Nasącz wodą z miodem i cytryną.
🍰 Przekładaj blaty kremem, na wierzch wyłóż ostatnią porcję kremu i posyp posypką.
🍰 Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny
 
Smacznego!
 

Kurczak faszerowany - przepis Koła Gospodyń Wiejskich Janówka z Gminy Andrespol

Polecamy Państwu kurczaka faszerowanego mięsem mielonym. Wystarczy trochę zręczności i czasu, by go przygotować. Jest soczysty, aromatyczny, smaczny i łatwy do porcjowania.

 

Składniki:

1 duży kurczak

3-4 wątróbki drobiowe

0,7 kg mięsa mielonego

1 jajko

1 pęczek natki pietruszki  

5 dag rodzynek

bułka tarta

sól, pieprz, majeranek

przyprawa do kurczaka

 

B8R++zv9+7UJAAAAAElFTkSuQmCC

Kurczaka umyć i osuszyć papierem, wyluzować, czyli usunąć kości. Następnie zamarynować go na zewnątrz i w środku przyprawami tj, solą, pieprzem, majerankiem oraz przyprawą do kurczaka (z umiarem). Odstawić do lodówki na noc.

Wyrobić mięso mielone, dodać sól i pieprz, trochę bułki tartej oraz jajko (aby farsz był ścisły). Zaparzyć wątróbkę i pokroić w drobną kostkę. Zaparzyć rodzynki. Wątróbkę i rodzynki dodać do wyrobionego mięsa mielonego.

Napełnić farszem kurczaka (luźno aby nie pękł w pieczeniu).

Kurczaka zszyć nitką i uformować w kształcie pierwotnym.

Piec do 2 godziny w 180 stopniach (sprawdzamy nakłuwając widelcem czy jest miękki) 

 

 

Banery

Kontakt

Powiat Łódzki Wschodni

Starostwo Powiatowe w Łodzi

ul. Sienkiewicza 3,
90-113 Łódź

tel. 42 633 71 91
fax 42 632 93 11

e-mail: powiat@lodzkiwschodni.pl

ePUAP: /72gq27iww7/skrytka

godziny pracy urzędu:
poniedziałek - piątek: 8.00 - 16.00

Stopka