Menu
Menu
Treść
Nawigacja
Treść
Tradycyjny polski miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Grodzisku























Kurczak faszerowany - przepis Koła Gospodyń Wiejskich Janówka z Gminy Andrespol
Polecamy Państwu kurczaka faszerowanego mięsem mielonym. Wystarczy trochę zręczności i czasu, by go przygotować. Jest soczysty, aromatyczny, smaczny i łatwy do porcjowania.
Składniki:
1 duży kurczak
3-4 wątróbki drobiowe
0,7 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
5 dag rodzynek
bułka tarta
sól, pieprz, majeranek
przyprawa do kurczaka
Kurczaka umyć i osuszyć papierem, wyluzować, czyli usunąć kości. Następnie zamarynować go na zewnątrz i w środku przyprawami tj, solą, pieprzem, majerankiem oraz przyprawą do kurczaka (z umiarem). Odstawić do lodówki na noc.
Wyrobić mięso mielone, dodać sól i pieprz, trochę bułki tartej oraz jajko (aby farsz był ścisły). Zaparzyć wątróbkę i pokroić w drobną kostkę. Zaparzyć rodzynki. Wątróbkę i rodzynki dodać do wyrobionego mięsa mielonego.
Napełnić farszem kurczaka (luźno aby nie pękł w pieczeniu).
Kurczaka zszyć nitką i uformować w kształcie pierwotnym.
Piec do 2 godziny w 180 stopniach (sprawdzamy nakłuwając widelcem czy jest miękki)