Menu
Menu
Menu
Treść
Nawigacja
Treść
Tradycyjny polski miodownik od Koła Gospodyń Wiejskich w Grodzisku
Składniki:
- Ciasto
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki miodu
1/2 kostki masła
2 łyżeczki sody
- Krem:
700 ml mleka
10 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
Wykonanie:
Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, podziel na cztery równe części.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, rozwałkuj cienko porcję ciasta, włóż do formy, nakłuj widelcem.
Piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe porcje ciasta.
W 200 ml mleka rozmieszaj kaszę mannę. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka dodaj kaszę i gotuj.
Masło zmiksuj na puszystą masę, dodawaj po łyżce wystudzoną kaszę mannę.
Produkty muszą się połączyć na gładki krem.
Blaty ciasta okrój na brzegach aby powstała posypka. Nasącz wodą z miodem i cytryną.
Przekładaj blaty kremem, na wierzch wyłóż ostatnią porcję kremu i posyp posypką.
Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny
Smacznego!